peope of de wij

Op bezoek bij: ‘De Wij’

In het zuiden van Nederland, ligt een prachtig stukje grond van 1,4 hectare, wat gevormd wordt volgens de permacultuurprincipes. Voor Astrid Merkx (de aanjager en nu nog eigenaar) is ‘De Wij’ eenvoudigweg op haar pad gekomen. ‘Delen’ is een woord dat als een rode draad door haar leven loopt. Ze deelt haar huis, haar grond, haar kennis en haar gedachten (op haar website). Intussen zijn vele vrijwilligers aangesloten bij ‘De Wij’. Met vereende krachten wordt hier o.a.gewerkt aan een voedselbos, moestuin en een bloementuin. Astrid onderzoekt nu de mogelijkheden om het eigenaarschap in handen van meerdere mensen te geven zodat het ook écht gedeeld wordt en er zoveel mogelijk mensen plezier van kunnen hebben. Bijzonder is om te vermelden dat bij Astrid ook alles (zoals één van de permacultuurprincipes) voor haar moet ‘kloppen’. Ze gaat niet voor het ‘snelle resultaat’, maar luistert naar wat er om haar heen gebeurt, en neemt dit in overweging. Ook als dat betekent dat sommige processen langer duren of dat zij haar plannen moet veranderen. ‘Basisrespect’ is dan ook een van de uitgangspunten die zijn hanteert.

Met Griet de Backer bij ‘De Wij’

Griet de Backer is nu bezig met de moestuin en de bloementuin. Ik help haar vandaag bij ‘klein maken’ van de toplaag van de bedden, en het vervolgens afdekken van deze grond. Voor het afdekken gebruiken we karton van de plaatselijke fietsenmaker, die ook weer blij is dat hij de dozen niet zelf klein hoeft te maken, of hoeft weg te brengen :).

Van links naar rechts; Paul, Astrid, Merlijn en Griet. In de kruiwagen; Piston.

Ik kan Griet geen ongelijk geven. Griet zet zich vrijwillig in ‘op de Wij’, samen met haar hond Piston. Streven naar een grotere diversiteit is haar voornaamste motivatie. Graag zou ze ook binnen woonkernen de diversiteit vergroten. Als voorbeeld is ze zelf tegelijkertijd ook begonnen in haar eigen tuin. Hier staan (en komen) een keur aan eetbare bloemen, kruiden en planten.

“Er is toch niks zo leuk als het creëren van een kleurrijke mengelmoes”

-Griet de Backer-

Als Permacultours nog een tour in Limburg gaat doen, dan kan ‘De Wij’ op het lijstje!

Wil je meer informatie, er een keertje langsgaan of meehelpen? ‘De Wij’ is iedere woensdagmiddag van 13.00-16.00 vrij toegankelijk voor publiek. Check de website: https://dewij.nl.

1 thought on “Op bezoek bij: ‘De Wij’

Comments are closed.

© 2024 PERMACULTOURS | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.