Proeven in Rottevalle

Educatief Voedselbos Rottevalle

In Rottevalle ligt, op een verscholen plek tussen de provinciale weg en het dorp, een mooi stuk eetbaar groen: het Educatieve Bos Rottevalle. Een klein en fraai stuk voedselbos aangelegd voor en door bewoners in samenwerking met de gemeente en het plaatselijk onderwijs. Hier hebben wij in de ochtend van de Drachtse Permacultour onze eerste stop. Mirjam Frieswijk, IVN-gids en kartrekker van de werkgroep Educatief Bos Rottevalle, geeft ons een rondleiding door haar ‘Rottebosje’. Zij is van huis uit bioloog. Nu ze met pensioen is, blijft ze zeker niet achter de geraniums zitten maar verzorgt wildplukwandelingen, en excursies door het Friese landschap.

Zo ook in het educatief bos. Op een schelpenpad lopen wij langs de natuurlijke elementen van het landschap: we passeren een bostuin met daarin walnoten, appels, bloeiende en prachtig geurende sleedoorns en proeven fluitekruid, veldzuring en de eerste scheuten van de zwarte bes. Allerlei dieren vinden plek in takkenwallen, vogelhuisjes en op zwaluwpalen. Een bloemenweide trekt gedurende het seizoen legio insecten. Het bosje wordt doorkliefd door water, ooit uitgegraven om het kanaalwater voor de planten verkrijgbaar te maken. 

De bult zand is blijven liggen en een mooi onderdeel van het landschap geworden. Om de bloei en groei van het educatief bos te waarborgen heeft de werkgroep meer mensen en middelen nodig. Het educatief bos is dan ook op zoek naar vrijwilligers die regelmatig de handen uit de mouwen willen steken om samen het groen te onderhouden en nieuwe projecten in het bos te realiseren.

Woon je in de buurt, heb je groene vingers en zin om te werken in dit leuk en divers stuk voedselbos? Stuur Mirjam dan een berichtje via frieswijk.nijhof.eastermar[at]hi.nl.

© 2024 PERMACULTOURS | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.