Ruijtergaard

Ruijtergaard

Langs de kade aan de oostzijde van Amsterdam Centraal en verstopt tussen trambaan en straat, ligt de Ruijtergaard

In 2018 hebben bewoners en bedrijven van de Nieuwmarkt en omgeving de handen ineengeslagen om een groenstrook op te fleuren volgens het voedselbosprincipe. Hier zijn nu een zestal kunstige bakken neergezet met eetbare mini-ecosystemen. Legio kruiden, stuiken en bomen groeien naast en samen met elkaar in één bak. 

En elke bak heeft een ingebouwde waterbuffer van Drainproducts waardoor de planten haast niet kunnen uitdrogen. Fietsenzaak StarBikes kijkt uit op de boombakken en is nauw betrokken bij het initiatief. Zo worden er nu al enkele producten uit de mini-voedselbossen in het café gebruikt. Omwonenden onderhouden de boel, verzamelen zwerfafval en verzorgen de beestenboel in het wormenhotel.

De wormen van Le Compostier maken plantenvoeding voor de gaard van GFT resten uit de buurt. De bekistingen van de boombakken en het wormenhotel zijn gemaakt van Amsterdamse Iep, geleverd door Stadshout.

Stichting

De Ruijtergaard maakt onderdeel uit van Stichting Amstergaard. De stichting heeft als doel om een kralenketting van eetbaar groen op allerlei plekken in Amsterdam voor en door de buurt te gaan realiseren.

Leesclub 

Mariken haalt veel van haar inspiratie uit het boek ‘Permacultuur in je persoonlijke en sociale leven‘. Het boek biedt een positieve aanzet om te reflecteren op je eigen proces in het avontuur op zoek naar harmonie en overvloed. Ben geïnteresseerd om dit boek samen lezen en in een soort van leesclubje van gedachten te wisselen? Neem dan contact op via marikendegoede[at]xs4all.nl.

© 2024 PERMACULTOURS | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.