Home

Welkom bij Permacultours!

Wij showen je graag hoe cool permacultuur is. Dit doen we door je mee te nemen op tour of workshops. Daarnaast schrijven we over permacultuur-gerelateerde onderwerpen?

Wat zijn eigenlijk ‘permacultuur-gerelateerde onderwerpen’?

Dat is een goede vraag. Permacultuur is volgens Wikipedia:

“Permacultuur is een wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Complexe ecosystemen in de natuur dienen hierbij als voorbeeld.”

-Wikipedia-

En dat betekent dat er eigenlijk heel veel onder geschaard kan worden, het bouwen van een sto-balen-huis tot het aanplanten van een voedselbos of -park. Van het ‘hoe communiceer je met elkaar, of welke overlegstructuur kies je’ als je met meerdere mensen samenwoont in een community, tot het (al dan niet thuis) composteren. En AL deze woorden hebben ook weer verschillende definities.

Laten we 1 ding voorop stellen.

“Wij weten het eigenlijk ook niet”

We weten wél wat we belangrijk vinden. En dat is leven in een duurzaam ecosysteem. En wát dan er precies wél onder valt of niet, is ook ónze zoektocht. Die we graag met je delen!

Hier in ieder geval vast twee definities die ons op weg helpen:

duurzaam/duurzaamheid: eigenschap van een systeem dat productief en divers blijft terwijl zijn/haar benodigde hulpbronnen in stand blijven. Met andere woorden; ik word (ook als product ontwerper) niet blij van producten die alleen maar gemaakt kunnen worden door iets aan de aarde te onttrekken en niet terug te geven. En als die producten aan het einde van hun levenscyclus ook nog eens niet afgebroken kunnen worden door de aarde (bijvoorbeeld door het gebruik van pvc zoals vaak gebruikt bij bankpasjes), tja, dan vinden wij dat niet duurzaam.

ecosysteem: een netwerk van verbindingen, een afgebakend systeem systeem van organismen (dus mensen, dieren & planten). Dat kan een community van 2 personen zijn, maar ook een dorp. En in ons ideaalbeeld is dat ecosysteem ook nog in grote mate (of liefst helemaal) zelfvoorzienend.

© 2024 PERMACULTOURS | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.